У Запоріжжі обговорили методи вдосконалення регіональної стратегії з енергоефективності

В облдержадміністрації відбулося засідання круглого столу з питань енергоефективності в рамках реалізації міжнародного проекту «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду».

Фото: © Асоцiацiя «Всеукраїнське об’єднання «Фонд енергоефективних iнвестицiй»

У заході взяли участь спеціаліст з розвитку громад Центрального офісу проекту ЄС/ПРООН/МРГ-ІІ, керівник Департаменту з упровадження проекту в південно-східних регіонах України Олега Рудич, експерт з енергоефективності проекту ЄС/ПРООН/МРГ-ІІ Ігор Черкашин, координатори проекту ЄС/ПРООН/МРГ-ІІ у Запорізькій області Геннадій Устимов та Олександр Рябий, керівники структурних підрозділів облдержадміністрації, а також представники районів області, які беруть участь у реалізації проекту.

Учасники засідання обговорили загальну стратегію, суть діяльності, план роботи та бюджет проекту щодо спеціального пілотування енергоефективності, а також енергетичний потенціал Запорізької області в контексті виконання заходів обласної стратегії енергоефективності.

За інформацією Головного управління промисловості та розвитку інфраструктури облдержадміністрації, територіями області розроблено та додатково включено до Регіональної програми підвищення енергоефективності Запорізької області 15 енергоефективних проектів на загальну суму майже 62 млн. грн.

За програмою цільових екологічних (зелених) інвестицій, пов’язаних з обов’язками сторін Кіотського протоколу до Рамкової конвенції ООН про зміну клімату, розроблено 159 проектів теплової санації будівель бюджетної галузі на загальну суму понад 290 млн. грн., 23 проекти на суму близько 50 млн. грн. вже реалізуються на території області. Крім того, Міжвідомчою робочою групою схвалені для реалізації 97 проектів на суму понад 210 млн. грн. Ще 49 проектів на суму майже 107 млн. грн. затверджені Прем’єр-Міністром України Миколою Азаровим для їх подальшого фінансування та реалізації.

Як повідомив Ігор Черкашин, удосконалення регіональних стратегій з енергоефективності та використання відновлювальних джерел енергії має починатись з вивчення ресурсної бази області та відповідних районів у розрізі сировинної бази для розвитку виробництва альтернативних видів палива на місцевому рівні.

— Необхідно вивчити ресурсну базу підприємств на предмет виробництва обладнання та комплектуючих для впровадження технологій отримання теплової та електричної енергії з відновлювальних джерел. Крім того, необхідно створити базу даних об’єктів соціальної та бюджетної сфери, а також розробити алгоритм проведення планової модернізації з метою підвищення рівня енергоефективності та впровадження технологій з відновлювальної енергії. Окремо варто звернути увагу на вивчення досвіду проведення заходів з підвищення енергоефективної обізнаності громад та розробити механізм поширення цього досвіду, — повідомив Ігор Черкашин.

За його словами, структурна модернізація Програми енергоефективності області та районів дозволить уникнути помилок при виборі енергетичних ресурсів, матеріалів та технічних рішень, оптимізувати витрати бюджету на проектні, будівельні та монтажні роботи, а також оптимізувати витрати на придбання обладнання.

Джерело:

Асоцiацiя «Всеукраїнське об’єднання «Фонд енергоефективних iнвестицiй»

Green Harmony Home
We design your Green Harmony Home!
26 МІЖНАРОДНА КОНФЕРЕНЦІЯ П.Б.
 26-та МІЖНАРОДНА КОНФЕРЕНЦІЯ ПАСИВНОГО БУДИНКУ 2023 | Весна 2023 | Німеччина | #26intPHC
ЗАМОВТЕ РНРР & designPH!
ЗАМОВТЕ СЕМІНАР ЗАРАЗ!
PHPP Workshop: Personal & Group E-Learning
PASSIVHAUS TRAIN: НАВЧАННЯ
НОВИНИ
НОВИНИ ЗА КАТЕГОРІЯМИ
МИ У СОЦМЕРЕЖАХ: ФЕЙСБУК
МИ У СОЦМЕРЕЖАХ: ТВІТЕР